Hranjenje djeteta- dojenje

subota, siječnja 20, 2018


Nakon pauze od par tjedana, nastavljamo sa postovima vezanim uz majčinstvo. Danas je na repertoaru tema prehrane djeteta. Po svim mogućim grupama, forumima čitam prepirke svih  majki o tome koje su supermame, a koje nemajke i kako je najbolje hraniti dijete. Ovo je vrlo bolna tema pa ću samo na početku reći da je jedino bitno da dijete jede i da napreduje. Sad kako ga tko može i želi hraniti je stvarno osobna stvar svakog pojedinca. 


Ja osobno dojim dijete i ovo su moja iskustva sa dojenjem. 
Kad vam nakon poroda donesu dijete prvi put, proces zbližavanja majke i bebe započinje. To vam se možda na prvu neće činiti nešto bitnim ali stvarno je. Prvih par puta, ukoliko ste majka prvog djeteta, medicinske sestre će vam pomoći oko podoja. Ja osobno nisam imala pojma što raditi i kako uopće djetetu ponuditi dojku da ju uhvati. Znali smo se natezati, ja mu gurati cicu, a on je jadan, kako nije znao ispočetka ju uhvatiti, postajao jako nervozan kada ne bi išlo. Dok ste u bolnici, samo zovite sestre da vam pomognu. A dok dođete doma, sve će to sjesti na svoje i ići kao podmazano. 
Dojenje je nešto najbolje i za vas i za dijete što se može dogoditi ukoliko ste u mogućnosti ga dojiti. Napominjem, ako iz nekog razloga ga niste u mogućnosti dojiti (to može biti iz nestašice mlijeka, zdravstvenih problema), ne brinite, nije kraj svijeta. Postoji adaptirano mlijeko i vaša bebica će jednako napredovati i sa njom.   


Što se tiče naše rutine dojenja iz početka je bilo jako teško. Prvo sam morala naučiti kako stisnuti bradavicu da ju dijete može uhvatiti. Kada ju uhvati, taj sam usis iz početka zna biti bolan dok vam se bradavice ne naviknu. Koristila sam kremice za bradavice ali nisam primjetila nikakvu pomoć (Balea). Možda će vama djelovati. U bolnici će vas vjjerojatno malo forsirati sa dojenjem svakih dva sata, ako ne i prije. Meni je to užasno smetalo. Također, ako ste mama koja nema mlijeka nemojte im dopustiti da vas uplaše ili upute bilo koju ružnu riječ da ste nemajka. Nakon toliko stresa koje naše tijelo doživi pri porodu kasnije se zna dogoditi da vam mlijeko neće odmah nahrliti. Budite uporni, pozitivni i vjerojatno će naići. Ako ne naiđe, nemojte mučiti i sebe i dijete nego glasno i jasno tražite adaptirano mlijeko. Moj bebač je jedne večeri primio bočicu i spavao kao klada nakon nje. Jer, bio je gladan od silnog natezanja sa mnom. To naravno ne znači da kasnije dijete neće htjeti cicu. Moj je bez problema nastavio sa cicanjem i ubrzo skužio kako to ide, a i ja sa njime. 

Ja sam dijete i kod kuće dojila skoro svaka dva sata ili kad god bi bio nemiran. Problem sa dojenjem je taj što vi niste sigurni da li se dijete dovoljno najelo ili ga nešto drugo muči, pa obično prvo idete nahraniti dijete. Moraam priznati da sa ad mlijekom barem znate koliko dijete pojede. Imate naravno i opciju izdajanja mlijeka izdajalicom pa tako možete saznati dovoljnu količinu mlijeka koje vaše dijete može popiti. Neko vrijeme sam se i ja izdajala, ali sam ubrzo odustala. Zašto?

Naime, kad bi se bližio bebin obrok, ja bih izdojila neku količinu koju sam mogla. On bi to popio i bio bi sit. U međuvremenu bi meni druga dojka buknula jer nema tko popiti tu količinu mlijeka koja se stvorila. Par dana izdajanja je rezultiralo groznicom. Provela sam dva dana u krevetu, nemoćna za išta. Hvala mami na pomoći koja je spavala kod mene i posve se brinula o njemu. Ja ga nisam mogla ni podignuti da mu pelenu promijenim. U tim slučajevima neke bolesti (prehlade, groznice) doktorica mi je preporučila da slobodno nastavim dojiti i da mogu od lijekova piti lupocet. Tako sam i napravila, mama mi donosila dijete da ga dojim i poslije podoja sam popila lijek. Oporavila sam se, ali od tog trenutka imam averziju prema izdajanju i više nikad nisam to poželjela. Radije dijete nahranim kada je gladan nego da nosam izdajalice i bočice. 

Usput, moram pohvaliti mame koje hrane dijete ad mlijekom jer se treba brinuti i osvim tim bočicama i njihovoj čistoći. Kod dojenja je također dobra stvar što po noći samo dijete doonesete sebi u krevet, ono će papati i kasnije zaspati. Nema podgrijavanja, nosanja bočica. 
Kako bebač raste tako mu apetit za mijekom slabi, točnije slabi kvaliteta mog mlijeka. Sa 4 i pol mjeseca je imao 7 kg i 400 grama i tada sam ja dobila menstruaciju. Sada ima preko 6 mjeseci i 8 kg. Počeli smo sa dohranom jer nije u međuvremenu dobio puno na kilaži. Ja se nadam da ću ga dojiti do godine dana, što će vam također svi i preporučiti. Tako da se nadam da će uz dohranu i dojenje biti pravi mali Rambo. 

Iskustva blogokolegice Zimzeleni svijet sa hranjenjem djeteta adaptiranim mlijekom možete pročitati OVDJE.

Nadam se da će vam postovi malo pomoći. Kako god hranite svoje dijete imajte strpljenja i volje jer će vam trebati. Svako hranjenje ima svoje prednosti i mane. Ukoliko ste u mogućnosti dojiti bilo bi stvarno bezveze da to ne napravite, jer samo se sjetite da  bi tamo neka mama poželjela to za svoje dijete a ne može iz nekog razloga. Jer mamino mlijeko je ipak najbolje. Također, ponavljam- i ad mlijeko je dobro za bebice i jedino je bitno da bebice napreduju.

Do sljedećeg posta,
Kissi kissi
G
Slike su preuzete sa Google Images.

You Might Also Like

1 komentari

Popular Posts

Like us on Facebook

https://www.facebook.com/Gorgeous-on-a-budget-679688375447454/?ref=aymt_homepage_panel

Flickr Images