Bebin izlazak iz rodilišta (dokumetacija i patronažna sestra)

ponedjeljak, prosinca 18, 2017

Nakon što doktor pri zadnjoj viziti potvrdi da taj dan izlazite iz bolnice, vi javite svojoj obitelji da dođu po vas i ujedno ponesu dječju odjeću i "jaje" u kojem ćete dijete voziti doma. Naravno, vi dijete možete iznijeti i u jastučiću ili nosiljci, ali smatram da je jaje nekako praktičnije budući da je dijete u njemu sigurno i zakopčano u vožnji.
Dok vama medicinska sestra daje zadnje upute o tome kako čistiti dječji pupak, iskoristite tu situaciju i pitajte ju što god vas još zanima. U međuvremenu, vaš suprug/mama, bilo tko je došao po vas, odlazi po vaše i djetetovo otpusno pismo i knjižicu cijepljenja.



U postu OVDJE sam pisala što je potrebno imati kod kuće kada beba stigne, pa se neću ponavljati. Slobodno pogledajte taj post ukoliko vas to zanima.

Budući da ćete vi prvih mjesec dana biti nesposobni za bilo kakve odlaske u rješvanje birokratskih stvari, to će morati napraviti netko od vaših ukućana.
Prva stvar su vađenje rodnog lista i izvoda iz matice knjige rođenih te domovnica. To se obično obavlja u matičnom uredu na vašem mjestu prebivališta. Kamo god dalje išli, radite si kopije rodnih listova jer će trebati vam svugdje. Također, vaša i muževa osobna iskaznica te otpusno pismo djeteta.



Osim rodnog lista, dijete će trebati i OIB koji mu vadite u poreznoj upravi na vašem mjestu prebivališta. Isto tako, da biste dijete stavili na vašu poreznu karticu trebate ju tražiti od poslodavca i u poreznoj upravi to riješiti kada budete imali dječji oib i rodni list. Nisam sad sigurna koji papiri vam gdje trebaju, ali sve će vam službenici reći. Ono što je najbitnije je da uz sebe imate dosta kopija tih papira koje sredite jer će vam uvijek trebati. U policijskoj upravi trebate izvaditi potvrdu o prijavi prebivališta te uvjerenje o određenom matičnom broju.


Nakon što je vaš suprug ili bilo tko iz obitelji to sve riješio, u Hzzo-u treba podnijeti zahtjev za zdravstvenu iskaznicu (ona će vam stići kroz nekih mjesec dana na kućnu adresu). I kada to napravi, u uredu za porodiljne/rodiljne naknade podnese zahtjev za jednokratnu pomoć za novorođenče.

Što se tiče tih novčanih pomoći, one nisu velike, ali sve dobro dođe jer ćete tih prvih mjeseci sve živo uzimati djetetu, od kremi, kapi protiv kolika, itd. Novčana pomoć od hzzo-a je cca 1500 kn. Također se infromirajte jer od svoje općine/grada/županije također možete dobiti tu jednokratnu novčanu pomoć. Te ukoliko vi ili suprug radite u nekim javnim službama poput primjerice policije, također od njih dobijete novčanu pomoć za dijete.

Nakon što riješite sve te papire imate mjesec dana da si nađete pedijatra jer bi dijete obavezno nakon mjesec dana trebalo otići na pregled. Kada nađete pedijatra on će vas uputiti koje sve papire trebate opet odnijeti u hzzo (upis doktora). Obično ne morate odmah papire vraćati doktoru, već možete prilikom tog prvog pregleda kada vas doktor naruči.

U međuvremenu, vas će koji put obići patronažna sestra po pravilu bolnice u kojoj ste rodili. Njezin obilazak nije najavljan (barem meni). Mislim da nas je obišla kad je moj dečko imao tjedan dana.
Ona će dijete izvagati pa ćete znati napreduje li sve kako bi trebalo. Također će vam dati koji koristan savjet pa ju slobodno pitajte sve što vas zanima. Također, provjerit će pupak i dati savjet za stopala ukoliko dijete ima skupljene prstiće.

Ona svoj dolazak može ponoviti ukoliko smatra da je potreban ili može doći čak na vaš poziv. Meni je još jednom došla baš na dan kad smo mi išli na prvi pregled kod pedijatra pa nas nije bilo kod kuće. Ostavila je poruku i vizitku da zovemo ako šta trebamo. I to je bilo to.


Ukoliko vas još koja stvar zanima, slobodno pitajte u komentarima. Ovdje sam vam samo okvirno opisala koje obaveze vas očekuju kada dijete izađe iz bolnice. Nadam se da vam je od koristi.





You Might Also Like

6 komentari

  1. Meni je patronozna dosla odmah dan poslije u 8 ujutro kak sam dosla doma, onak nisam znala di se nalazim a ona na vrata. Malog mi nije vagala jer kao nije bilo potrebno jer je bio velika beba i samo je taj put bila jer sam joj rekla da mi ne treba dolaziti. A sto se tice papira muz i ja smo morali sve skupa ici vaditi jer moraju oba roditelja biti i potpisati

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hahaa, čula sam još takvih priča gdje mama i beba nisu još ni stigli iz bolnice a patronažna došla xD vidiš, ja nikakve papire nisam išla rješavati osim što sam se morala otići potpisati za rodni list..kako se sve svugdje razlikuje!

      Izbriši
  2. Ti si rodila na moju godišnjicu braka <3
    I tu su vidljive neke razlike, a opet živimo u istoj državi. Mi smo od HZZO-a dobili 2300 kn. Nisu valjda smanjili? Kod nas svi moraju patronažnu zvati, inače ne dođe :D I kod mene je izgledalo kao kod Chilly fashion, ludnica. Iako, bilo bi bolje da niti nije došla jer je na svu silu htjela pregledati pupak i izvagati D. koji je dan prije otpušten iz rodilišta (pa su ga oni tamo vagali) pa pošto joj se žurilo nije se mogla strpiti da dodatno zagrijemo sobu grijalicom (a vani bilo pola metra snijega) prije nego ga je svukla zbog čega se razbolio i 10 dana bio u bolnici. Još je htjela opet doći... rekoh mali u bolnici zbog vas, tako da ne treba, hvala.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Joj nemoj me uzet za riječ, tih prvih mjesec dana sam izbrisala xD moguće da je i bilo 2000 i nešto, a ja od općine dobila 1500 xD uglavnom, nešto se dobije :) tko god zna samo neka stvalja informacije :) Nemoj zezati, baš to...živimo u istoj državi ali ništa nije isto.

      Izbriši
  3. Puno hvala na iscrpnim informacijama od buduce mame koja se upravo sprema u rodiliste :)
    Lp
    Ana

    OdgovoriIzbriši
  4. Odlican clanak,samo jos jedan savjet,na Hzmo podnesite zahtjev za djecji doplatak i ako je majka(ili otac) nezaposlen,moze se podnijeti zahtjev za roditeljski staz-mirovinsko daje godinu staza,od rodenja djeteta do navrsene prve godine zivota,ali ponavljam,samo ako je roditelj nezaposlen.

    OdgovoriIzbriši

Popular Posts

Like us on Facebook

https://www.facebook.com/Gorgeous-on-a-budget-679688375447454/?ref=aymt_homepage_panel

Flickr Images