Par korisnih savjeta o tome što ponijeti na kampiranje, Jadran edition

utorak, kolovoza 04, 2015


Ovo ljeto smo muž i ja odlučili biti avanturističkog duha. Nismo znali gdje točno želimo ići, ali destinacija je bila prema moru. Putem smo odabrali Zadar i Nin te su nam to bila tri veoma zabavna dana. 
Kada se odlučite na takav pothvat-bez rezervacija, jako su bitne sitnice koje ćete ponijeti sa sobom jer vam mogu uvelike olakšati ili otežati boravak. A tko želi da mu se izlet na more pretvori u katastrofu-nitko! Tako smatram da vam je najbitnija stvar (osim ako niste lokalci tamo) navigacija. Bez navigacije bi nam put bio daleko otežan, ovako nas je dovela točno u metar do svih mjesta koje smo planirali vidjeti. U sklopu navigacije, ne bi bilo loše da doma googlate mjesta koja ćete posjetiti i na komad papira si zapišite ulice, utipkate ih u navigaciju i dovede vas točno na to mjesto. Ako unatoč svemu tome malo fulate smjer, navigacija će prekalkulirati sljedeću rutu i nemrete se izgubiti čak i da želite.


Prvo ću započeti sa nama najzanimljivijim sitnicama- šminkom.
Gore na slici možete vidjeti sadržaj koji je stao u moju kozmetičku torbicu. Što mi je od toga svega trebalo i što sam uistinu koristila? Samo korektor i maskara. Ništa drugo.
Znači mogla sam si olakšati ruksak i doslovno ići sa samo dva kozmetička proizvoda i to bi mi bilo sasvim dovoljno. Naime, mi nismo išli tulumariti pa nisam imala potrebu za sjenilima, ruževima. Ako imate u planu otići u koji noćni klub, onda vam koji dodatni proizvod treba. 
Ako idete čisto razgledati grad i visiti na plaži, vodootporna maskara i korektor je sve što trebate.


Dalje u postu ću vam navesti par mjesta koje morate vidjeti u Zadru. I postepeno ću vam navoditi koje stvarčice vam mogu koristiti.
Udobne tenisice i japanke su sve što trebate od obuće. Japanke za plažu, tenisice za švrljanje gradom. Prva stvar koju ćete vjerojatno ići vidjeti je stari grad gdje su locirane sve znamenitosti koje možete u Zadru vidjeti. Kada uđete unutar zidina, popnite se uz stepenice, pogled na most je famozan, posebice noću. 
Mala napomena:preko puta mosta je jedini kafić (zove se Punte) koji radi od 6 ujutro. Inače u 6 ujutro se okolni klubovi zatvaraju, rijetko koji radi od jutra. U ovom je kava pristojna, 8kn, a i uočila sam tisak i neki fast food kod tog kafića da rade ujutro. Tako da ako ste iz izlaska i gladni, kod mosta ćete naići na nešto što radi. Čisto informacijski da znate.


Unutar samog starog grada ćete naći crkvu sv. Donata i preporučujem da se popnete uz Kapetanovu kulu. Nisam sigurna da li se to naplaćuje jer muž i ja nismo otišli unutra, sada mi je žao jer je ful visoka i vjerojatno se vidi apolutno čitav Zadar. 


Kojom god uličicom unutar tog starog grada išli, ne možete se izgubiti, sve vode do obale- Morskim orguljama i Pozdravu Suncu. To je čist ok mjesto za prošetati, ništa posebno. Na slici možete vidjeti gužvu koja je na tom djelu neprestana. ne možete normalno niti fotkati Pozdrav Suncu jer je uvijek ovakva gužva. Kad smo kod gužve i turista moram i to malo prokomentirati.
Kada obitelj njemaca dođe na plažu, zauzmu barem 10 metara u dužinu i širinu. Lol. Tu su šator, ležaljke, dječja kolica, frižideri, posebne ležaljke, svi mogući luftići...doslovno kao da su svoju kuću preselili na javnu gradsku plažu. I naravno, deru se kao da su doma. Mira niti malo. 
Kada njemci šetaju pokraj orgulja i sunca, doslovno muškarac zavuče ruku u gaće svoje žene. Ok, razumijem, svi smo na odmoru, na mjestu gdje ne znaš nikoga i baš te boli briga za sve oko sebe, ali malo pristojnosti ne bilo na odmet. I nekad bi bilo ok zaobići ljude, a ne ići ravno u njih da moram izvoditi akrobatske pokrete izbjegavanja sudara. Možda sam ja malo old fashion, ali neke osnovne manire ponašanja poznajem. 


Što se tiče samih plaža unutar Zadra, bili smo samo na jednoj i to gradskoj-Kolovare. To je vjerojatno najprljavija plaža u gradu, ali dalje u tekstu ću objasniti zašto smo bili samo tamo. Znači, imaju tuševe na plaži što je nama kamperima bilo odlično. Poslije devet sati navečer na plaži nema nikoga pa se možete otuširati od glave do pete, znači na kampiranje morate nositi šampon i gel za tuširanje, losion te kreme za sunčanje. Vlažne maramice su neophodne za sve. Isprljate ruke, obrišete lice od soli, itd. Te kaladont i četkica su must have.  Kako smo prali zube? U blizini plaže je Konzum koji ima svoj wc u kojem nikad nema gužve, pogotovo ujutro, i jako je čist. Svaka pohvala tom trgovačkom centru. Tako da, ako ste no reservation kamperist, obavezno si googlajte trgovački centar u blizini da ga znate naći jer će vam višestruko koristiti. 
Dalje u tekstu ćemo doći do hrane, samo da se još kratko vratim na plažu i turiste. Ok, ta plaža Kolovare je ogromna sa raznim znamenitostima na vodi te odličnim noćnim klubom- Hitch, koji ima terasu na moru (pogled neprocjenjiv), kava pristojna, konobari preljubazni i profesionalni. Budući da je skoro svakvu večer tamo nekakav tulum, logično je da se ljudi opiju i razbiju koju bocu. S toga, ako idete na tu plažu, nosite si one plastične papučice na nogama s kojima možete plivati te nikako, apsolutno nikako nemojte tamo ići sa djecom. Valovi su veliki, obično puše vjetar i zna biti čak prohladno i plaža je prepuna stakla po plićaku i opušaka cigareta-svugdje. Ok, razumijem da je to javna plaža, ali da ne možeš svoj opušak spremiti u vrećicu i kasnije tu vrećicu baciti u kantu za smeće, ne razumijem. Doslovno sam vidjela turista kako je sa cigaretom došao u vodu i bacio ju, a pokraj su se kupali mali klinci. To nikako ne odobravam. Ako imate klince, kasnije ću vam reći za plažu koja je idealna za vas. 


Kad ste u Zadru, sve vam je blizu. Hotelski kompleksi i njihove čišće plaže, a i okolna mjesta poput Zatona, Petrčana, Vira, Nina. Nakon švrljanja Zadrom otišli smo do Nina. Da mogu birati mjesto na Jadranu gdje bih živjela to bi definitivno bio Nin. Prošetajte starim gradom, pogledajte Grgura i odite na najbolju plažu ikad. Ninska pješčana plaža je idealna za mlade roditelje. Ako su vam klinci mali, na ovoj plaži im se ništa neće dogoditi zato što je dubina vode do koljena. Idealno. Razlog zašto nismo išli na čišće hotelske plaže unutar Zadra je zato što se naplaćuju. Ne pada mi na pamet na našem moru stranom investitoru plaćati novce da se sat vremena kupam u moru. Toliki kapitalizam ne podržavam. 


Mom mužu koji voli fino papati najveći je problem predstavljala hrana. Prve večeri smo otišli na pizzu jer nismo bili pretjerano gladni budući da smo putem smazali sve sendviće koje smo nosili. To nas je došlo oko 100kn. Sada računajte, ako ćete doručkovati, ručati i večerati u restoranima, popiti barem tri kave i koji sladoled dnevno, potrošit ćete 300-500 kn (najjeftinije). Mi se time nismo željeli opterećivati jer nismo ljubitelji ribe niti morskih plodova, a ne možemo niti jesti pizzu svaki dan, fino smo odlazili u Konzum i kupovali što nam se taj dan jelo. Sve fino dobijete zapakirano, a plastične vilice i noževe sam nosila od doma. I to nam je super ispalo. Jedini problem s kojim sam se ja suočavala je nestašica pitka vode. Često sam išla kupovati hladne boce u Konzum, budući da voda koju dobiješ u kafiću meni osobno nije pitka. Čudnog je mirisa, a i okusa te na to ja nisam naviknula. 


Sve u svemu, put je bio odličan, sve smo dobro isplanirali i sve je išlo po planu. 
Sada ću vam samo navesti još koju korisnu informaciju, ako planirate posjetiti baš taj grad.

1. Idite starom cestom, izbjegavajte autoceste i gužve. Navigacija će vas dovesti do cilja sigurno.
2. Bilo bi poželjno da vam je auto malo bolji, da troši malo goriva (nama je bilo potrebno oko 300-350kn goriva za tamo i nazad). Ako je auto slabiji, prije puta provjerite ulje i sve te sitnice.
3. Nemojte zaboraviti na punjač za navigaciju. Punjač za mob vam ne treba jer se na plaži nećete ni sjetiti provjeravati poruke.
4.Nemojte se opterećivati nošnjom knjiga jer vam neće biti dosadno. U slučaju dosade Cinestar vam je pokraj benzinske u centru, odite i pogledajte film.
5. Nosite čepiće za uši. Mi ih nismo ponijeli i nisam mogla spavati od buke. A i korisni su za na plaži kada biste mogli pridrijemati na suncu, ali se njemac kraj vas dere kao da je na Hitlerovom skupu.
I uostalom cvrčci dolje kao da su neki mutirani. To cijeli dan i cijelu noć cvrči k'o ludo. Čepići će biti jako korisni. 
6. Za boga miloga, nikako, UISTINU NIKAKO nemojte ići razgledati park šumu Musapstan. To mi je bilo najgore iskustvo u mom životu. Išli smo pred večer (sa stražnje strane šume) i na ulazu nas je dočekala zaklana ovca, kasnije krdo napuštenih i pretpostavljam bijesnih pasa koji kolju tamošnje ovce. Katastrofa. To mjesto izbjegavajte, izgleda kao Blairwitch šuma i okupljanje narkomana u jednom.
7. Jedna trenirka, tri kratke majice, dvoje kratke hlače su sve što vam je od odjeće dovoljno. Travel light. 
8. Nemojte pretjerivat sa grickalicama za put, nećete ih pojesti. Ja sam doma vratila pet čipseva.
9.Jedite u supermarketima.
10. Ako vam sporost i lagani tempo života ide na živce, odite u neki napučeniji grad.
11. Sa sobom imajte pederušu za novčanik i bočicu vodu, jer kad šetate okolo ruksak ili torba će vam užasno ići na živce.
12. Ako spavate u autu, mali jastučić i dekica su neophodni. Ako kampirate, šatorčić ili vreća za spavanje moraju biti stvari koje obavezno ne smijete zaboraviti.
13. Puno fotkajte i uživajte! Slobodnog ste duha i u najboljim godinama. Dok nemate djecu idite u avanture, jer za koju godinu budete nosili čitavu svoju kuću na more, kao i oni njemci.


Eto, nadam se da nisam nešto ultra korisno zaboravila.
Ako vas šta zanima, slobodno pitajte, a ako imate svojih iskustava sa kampiranja nadovežite se u komentarima.

To je bilo moje no reservations putovanje i sve u svemu bilo je odlično.
Ne bih preporučila svakome, pogotovo nekome kome je komfor jako bitan te nekome tko se brzo naživcira ili izgubi strpljenje.

Nadam se da ste se odmorili i napunili baterije, a ako ćete tek sada-uživajte.
Pišite mi ako posjetite ova mjesta, da li vam je koji savjet bio koristan.

Kissi kissi
G


You Might Also Like

11 komentari

  1. Obožavam Zadar i okolicu i tamo sam u djetinjstvu često ljetovala, a ove godine sam se ponovno vratila u taj kraj nakon nekih 7 godina.
    Čini se da vam je bilo baš super :) Ali kad si rekla nemojte nositi knjige, naježila sam se :P Ne idem nikud bez knjige, pa ni na putovanja od sat vremena :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. moram priznati da je bilo veoma uzbudljivo, za koju godinu se sigurno nećemo tako usuditi-samo otići nekamo bez nekih pretjeranih planova.. :) hahhaha, e nosila sam 4 knjige i još nisam bila sigurna hoće li mi biti dovoljno, a na kraju nisam niti jednu otvorila..toliko smo hodali, razgledali, fotkali, da knjigama nisam niti obratila pažnju..sljedeći put ćemo ići na malo duže od tri dana pa će mi onda sigurno koristiti :)

      Izbriši
  2. na zadnjoj slici sve što sam ja ugledala su super naočale i lazanje ;) osjećam se kao Garfield sada :D
    ali inače jako dobri savjeti :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. lol, hahahhaah, naočale muževe, nećeš vjerovat jedini par koji mu je pasao su ove iz offertissime za 14kn..hahahah :)

      Izbriši
    2. obožavam takve naočale,imam dva para...bijeli okvir i ljubičasti okvir :D nisam znala da ih ima u Offertissimi :) ima ti muž ukusa :D

      Izbriši
  3. Odličan, jako zanimljiv i inspirativan tekst :) Nisam baš shvatila gdje ste spavali? U autu ili u šatoru? U nekom kampu ili?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. drago mi je da ti se svidjelo :) nama je to bilo jako uzbudljivo i veselo :D spavali smo u autu, iako smo nosili i šator za slučaj da auto ne upali, da možemo otići u kamp..ali se sve ispostavilo ok pa nismo imali potrebu :)

      Izbriši
  4. Zadar obožavam, Nin je mjesto većine mojih ljetovanja iz djetinjstva pa i njega jako volim, ma općenito cijelu tu okolicu Zadra volim. :) Nikada nisam kampirala nisam ja baš za to, možda bih jednog dana i prespavala u autu koju noć, ali nisam za šator. Vama je izgleda bilo zbilja super :)
    A ovo za Njemce u Ninu kao da si moju obitelj opisala starci s nas petero na plaži kada smo znali od jutra do mraka biti, samo što nismo toliko vikali i bili smo kulturni koliko mala djeca mogu biti hahhah, najbolje je bilo kada smo znali biti mi i hrpa rodbine pa igrati nogomet u onom pličaku itd. ^_^

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ako si u mogućnosti, definitivno isprobaj..mi smo stvarali uspomene, pa ćemo jednog dana moći prepričavati: sjećaš se onog ljeta kad smo kampirali, bilo je zakon :D dok još možemo neopterećno i casula samo se pokupit i negdje otići na par dana-neprocjenjivo :) hahaha, ma sigurno niste bili ovakvi, ovo je neopisivno xD

      Izbriši
  5. Ja sam tip osobe koja bukvalno sve nosi sa sobom i bas bih volela da promenim to ali :/ Prelepe fotografijeee <3

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. dok si u mogućnosti raditi neplanirane i spontane izlete-radi.. kasnije će nas život pojesti, a uvijek je lijepo imati uspomene i opsivati te casual trenutke :) hvala ti :D

      Izbriši

Popular Posts

Like us on Facebook

https://www.facebook.com/Gorgeous-on-a-budget-679688375447454/?ref=aymt_homepage_panel

Flickr Images